Er vinen til julematen i hus eller er du usikker på hva du skal kjøpe for å få en nydelig smaksopplevelse?
For å hjelpe deg litt på vei kan du tenke gjennom rettens smaksbilde. Er maten salt, fett, syrlig, sødmefull eller bitterhet. På samme tid er det viktig å tenke på tilbehørets betydning i retten. Tilbehøret kan lett være avgjørende for hvilken vin vi velger til for eksempel julematen vår.
Ribbe
Til ribba er tilbehøret oftest surkål, epler eller svisker.
En frisk og fruktig hvitvin her, som en frisk fruktig eplepreget Riesling fra Tyskland er en klassikker. Tenk gjerne mot moden frukt som gule epler eller fersken i aromabildet, som vei visere.
Et godt rødt valg kan være en frisk og fruktig Pinot Noir, Cinsault eller Barbera, noe som kan passe godt for de som ønsker et rødt valg til ribba. Om man skal gå for de mer kraftigere rødvinene vil nok en sødmefull og fruktig Rioja Reserva med innslag av tørket frukt være en god kombinasjon.
Pinnekjøtt
Til Pinnekjøttet er det viktig å tenke på rettens salte og smaksrike karakter. Sødmen fra rotmosen vil balanserer noe, men her er en fyldig og friske vin noe å se etter. En Riesling kan også her være deilig, men tenk gjerne på dens kompleksitet og gjerne litt sødme som du for eksempel finner i en GG vin fra Tyskland.
Om ønsket er en rødvin kan også her Rioja Reserva være et godt valg, som til ribba. Men en Shiraz er et nydelig valg som gir en god friskhet, men også den kraften kjøttet trenger.