12.mars har vi Fine Wine messe i Skien, men hva er egentlig en Fine Wine? Her finnes det mange meninger, men i store trekk er det opprinnelse, rykte eller omtale, karakter og tilgjengelighet som definerer hva som oppfattes som Fine Wine. Men hva vil det si?
Hvor vinen kommer fra vil ofte si noe om dens status. Dette kan være områdets internasjonale status av oppfattet kvalitet, men kan også kun være produsentens status. Hva som gir vinen definisjonen Fin Wine, vil med andre ord belage seg på områdets eller produsents åre lange tradisjoner, historie og jevne kvalitet gjennom årgangene.
Vinens forhold mellom tilbud og etterspørsel spiller en stor rolle. Flere av Fin Wine’nene i verden er ikke å finne andre steder enn på store auksjonshus eller flotte Michelin restauranter. Ved her å stå på noen av de store restaurant-listene vil gi en innvirkning på vinens status som en Fine Wine.
Høyere etterspørsel enn tilbud spiller inn på prisen for en definert Fine Wine, men ikke alltid. Som nevnt tidligere handler det ofte om produksjons kvantum for årgangene, som igjen styres av kvantumet av kvaliteten på råvaren den enkelte årgangen.
Kvalitets kvantumet handler i tillegg om å opprettholde vinens ekstraordinære aromatiske og smaks kvalitet, uansett stil år etter år. Vinen bør også skille seg ut på enten dens eleganse, skjørhet eller kraftige «Show stopping» karakterer. Det er også et poeng at vinen kan modnes for ytterligere kvalitets økning.
Det finnes flere poengsystem som brukes av kjente profilerte vinforum/journalister. Systemet vi ser mest av blant våre vinsjonalister er Robert Parker og Wine Spectator sin 100-punkts skala. Hvor mange vil si at en vin må ha over 90 poeng for å selge. Dette er selvsagt ikke alltid riktig, men for å defineres som Fine Wine vil det være viktig å holde alle sine årganger så nær 100 poeng som mulig, helst på 100 eller rett under.
Andre poengsystemer vil være Decanter og The World of Fine Wine sin 20-punkts skala eller Michael Broadbent sine 5 stjerner.
Så hva er Fine Wine? Og hva vil Fine Wine være om 10 år?
Mye er i endring og det store spørsmålet er, hvem blir den neste fine wine’en?
Blant nye eller yngre generasjoner vinmakere kan vi se tendenser til mindre bruk av eik og amphora’er. Det dukker også opp flere delikate og skjøre viner i uttrykket sitt, siden 2015 frem til i dag. I motsetning til fra 1990 til 2015, hvor ny eik, viner med kraftig utrykk og stort er flott og var av stor interesse.
Samtidig står Biodynamisk og økologisk produksjon sterkt hos de yngre vinmakerne.
Med andre ord er vi inne i en spennende tid der stilen og hva vi mener definerer er en god vin er endrer seg. Samtidig som klima er med på å tvinge produsentene til å tenke nytt. Spørsmålet bli om de gamle storheter vil stå igjen på perrongen, imens de yngre kreftene vil slå igjennom, når både smaksbildet og klima utfordrer i et raskt tempo.
På samme tid hvem som har noe å si for å påvirke oss som konsumenter er også i endring. Der vi kan se en større og større påvirkningskraft fra Vin-Influenser, enkelt aktører eller mindre nettsteder enn tidligere. Da vi i større grad både følger, diskuterer og setter spørsmål ved tidligere sannheter, som igjen definerer hva vi mener er god vin. Vil dette ha noe å si for relevansen til de større mediehusenes bedømming og vår oppfatning av deres karakter vurderinger? Eller går vi tilbake til tiden der enkelt personer («eksperter», influensers etc) dominerer hva vi vil definerer som Fine Wine?
12.mars arrangerer vi «Fine Wine» messe i Skien kl. 13.00. kanskje vi kan få et svar her på hva vi vil anse som Fine Wine i fremtiden?